Geschiedenis

Op deze pagina vind je meer over de geschiedenis van de Hilfertheem. Op dit moment zijn we nog bezig met het speuren naar nieuwe informatie en het verwerken van diverse archiefstukken. Deze site wordt daarom af en toe bijgewerkt met nieuwe informatie en is dus niet definitief!

Clubhuis van de GT in de jaren ’60

Kijk ook eens op ‘Oudbruin‘, hier vind je veel informatie over de historie van de Hilversumsche Scoutinggroepen.

Algemeen
De Hilfertheemgroep zoals hij nu bestaat is in 1970 ontstaan uit het samengaan van Die Gooische Treckers en de Naerdinclant. Die Gooische Treckers was de eerste groep in Hilversum, en is opgericht in 1911 (vier jaar nadat Baden-Powell met Scouting in Engeland begon).

De Hilfertheem zoals die nu bestaat, is eigenlijk de ‘nieuwe’ Hilfertheem. Voor de fusie is er namelijk ook al een Hilfertheemgroep geweest, waaruit de Naerdinclant zich heeft gesplitst. De oude Hilfertheem is op een gegeven moment opgehouden te bestaan. Onze verbintenis met de oude Hilfertheem is dus de Naerdinclant.

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over:

  • Die Gooische Treckers
  • De Naerdinclant
  • De ‘oude’ Hilfertheem

De informatie van bovenstaande pagina’s is grotendeels afkomstig van een werkstuk van Vincent Meys. De informatie is volgens ons helaas niet altijd even juist. Natuurlijk vragen wij ons nog een hele hoop af. Dus mocht je meer informatie hebben, laat het ons weten!

Informatie gezocht over fotomateriaal!
Van hans Nieuwenhuis (oud GT-lid & oud GT-hopman) ontvingen we een aantal oude foto’s van de Gooische Treckers. Je kunt deze foto’s en anderen bekijken in ons fotoboek. Heb je meer informatie over een foto? Stuur dan een mail naar info ‘apenstaartje’ hilfertheem.nl!

Chronologisch schema
We proberen het een en ander in chronologische volgorde te zetten van zowel bovengenoemde groepen als het district ’t Gooi-Zuid in het algemeen.

1911Oprichting 1e Hilversumsche Groep
1931De 1e Hilversumsche groep noemt zich voortaan ‘Die Gooische Treckers’
jaren ’30Afsplitsing De Meeko’s en de Apachio van de Gooische Treckers. De Meeko’s gingen na de oorlog op in de Rudyard Kipling. De Pieter Marits-horde is tegenwoordig dee; van de Zuiderkruisgroep.
5 maart 1933Oprichting ‘oude’ Hilfertheem (horde en troep).
1933De GT gaat over op een nieuwe das: rood met groen.
1937 / 1938De GT draaien in het Chalet, een clubhuis aan de Holleweg/Hoogt van het Kruis, samen met een aantal andere groepen.
15 jan. 1939Afscheid districtcommissaris Wessel.
26 mei 1945Eerste opkomst van de GT-horde, clubhuis aan de Utrechtseweg 15.
7 juli 1945Eerste opkomst horde 2 van de GT.
zomer 1945
najaar 1945De Generaal Winkelman wordt opgericht, als afsplitsing van de oude Hilfertheem, wegens een grote toestroom van leden na de oorlog. In 1946 overhandigde Gen. Winkelman persoonlijk de nieuwe groepsvlag.
13 jan. 1946Opening nieuwe troephuis GT aan de Hoflaan 18 (oud schoolgebouw, bekend onder de naam ‘het schooltje van Raadt’). (Is dit het huidige gebouwtje aan de Holflaan 18?)
Rond 1946Oprichting “De Peddelaars’, een gezamenlijke stam van de Gen. Winkelman, Hilfertheem en de Naerdinclant. In 1948 als zelfstandige groep (met enkel een stam) verder gegaan. De stam heeft jarenlang het PV-terrein ‘Beukenwoud’ in Lage Vuursche onderhouden.
1946 / 1947Einde Paul Krugergroep.
25 sept. 1948Eerste steenlegging van het nieuwe troephuis (genoemd het Krämerhuis?) van de Naerdinclant in het Spanderswoud.
eind 1948Troep 1 van de GT wordt opgeheven.
begin 1948Troep 1 van de GT gaat sament met de troep van de Gen. Winkelman.
oktober 1953De horde van de GT wordt weer opgericht.
21 sept. 1955De troep van de GT wordt weer opgericht.
23 maart 1957Opening van een nieuw GT-troephuis aan de Lage Naarderweg (op het terrein van toenmalig astmacentrum Heideheuvel, inmiddels deel van het Mediapark).
9 sept. 1961Opening van een herbouwd clubhuis voor de GT aan de Binnenweg 2. (Was dit het clubhuis van de Naerdinclant? Draaiden de daar samen?)
1970Samengaan van de Gooische Treckers en de Naerdinclant in de nieuwe Hilfertheem. Clubhuis wordt het clubhuis van de Naerdinclant aan de Binnenweg.