Lid Worden

Op zoek naar een echt leuke vrijetijdsbesteding, waar je spannende en uitdagende buitenactiviteiten doet in een prachtig bos, samen met andere leuke kinderen? Dan is onze Scoutinggroep wat voor jou! Op deze pagina kunnen jij en je ouders alles vinden over hoe het werkt om bij ons een echte ‘Scout’ te worden!

Kennis maken – Inschrijving

Ieder geïnteresseerd kind kan natuurlijk eerst een paar opkomsten geheel vrijblijvend mee doen en rondkijken. Als het kind het dan naar z’n zin heeft ontvangen de ouders van de leiding een inschrijfformulier. Nadat het formulier weer is ingeleverd, gaan de ouders contributie betalen. Het kind hoeft dan nog geen uniform te dragen, dat hoeft pas na de installatie.

Installatie

Een aantal weken nadat het nieuwe lid is ingeschreven, volgt de installatie. De installatie is een feestelijke gebeurtenis en meestal worden meerdere nieuwe leden tegelijk geïnstalleerd. Vanaf dat moment is het kind officieel lid van de wereldorganisatie Scouting, die momenteel wereldwijd zo’n 32 miljoen leden heeft. Tijdens de installatie krijgt het lid het insigne van Scouting Nederland en legt het de belofte af. Vanaf dat moment dragen de kinderen het uniform van de speltak.

Uniform

Zoals een paardrijbroek bij paardrijden hoort en voetbalshirt bij voetbal, zo hoort een uniform bij Scouting. Niet ouderwets, maar herkenbaar en ontzettend functioneel! Elke speltak heeft (landelijk) zijn eigen uniform, waaraan te zien is bij welke speltak het kind hoort. De Bevers hebben een licht rode blouse, de Welpen een groene blouse, de Verkenners een beige blouse en een baret en de Rowans een donker rode blouse. Voor de warme dagen hebben we een groepstrui. Deze is samen (met andere Hilfertheem-kleding) te koop in onze webshop.

Bij het uniform hoort ook de groepsdas. Aan de das kun je zien bij welke groep een Scout hoort. De Hilfertheem draagt een bruine das met een groene rand. Deze das is alleen verkrijgbaar bij de ScoutShop in Baarn. Kijk voor meer info over het uniform op de uniform-pagina!

Contributie / Financiën

De contributie is voor alle speltakken gelijk en bedraagt ongeveer € 135,- per jaar. Van de contributie kunnen de kosten van alle gewone opkomsten en weekendjes betaald worden. De zomerkampen en de speciale activiteiten vallen hier dus buiten. De kosten van het zomerkamp verschillen per speltak maar zijn altijd kostendekkend.

Kampen en weekenden

Elk speltak houdt minsten één keer per jaar een (zomer)kamp. Voor de Bevers is dit meestal een weekend in ons clubhuis. De Welpen gaan in de zomervakantie een week op kamp in een clubhuis ergens in Nederland. De Verkenners gaan meestal tegelijkertijd met de Welpen op kamp. Zij kamperen dan een week op een Scoutingterrein ergens in Nederland, waar zij op de fiets heen reizen. De Rowans zoeken het meestal verderop, zij gaan ieder jaar naar het buitenland op kamp.

Groepsactiviteiten

Een aantal keer per jaar houden we een activiteit met alle speltakken samen. Zoals de boerenkoolfuif op de eerste zaterdag van het jaar en het JOTA-weekend in oktober. Een enkele keer in het seizoen hebben we een gezamenlijke opkomst met een andere Scoutinggroep uit de buurt.

Overvliegen

Iedere speltak heeft z’n leeftijdsgrenzen. Dit betekend dat een kind na verloop van tijd te oud zal worden voor een speltak. Het kind zal dan doorstromen naar de volgende speltak. Dat gebeurt meestal in het begin van het seizoen. Het is een feestelijke gebeurtenis, die overvliegen wordt genoemd. Na een aantal weken wordt het kind in de nieuwe speltak opnieuw geïnstalleerd en heeft het een nieuw uniform van de betreffende speltak nodig.

Contact met de ouders

In de weken na de installatie volgt vaak een ouderbezoek. De leiding van de speltak komt dan gezellig een avondje bij de ouders langs om een babbeltje te maken. Zo komen de ouders meer over Scouting te weten en zo komt de leiding meer over het kind te weten.

Op de zaterdagmiddag is er altijd wel iemand op het clubhuis aanwezig bij wie ouders kunnen komen voor vragen en opmerkingen. Tevens geeft de groep een aantal keer per seizoen een nieuwsbrief uit waarmee iedereen op de hoogte wordt gehouden van de laatste ontwikkelingen en activiteiten.