De oude Hilfertheem

De naam is afgeleid van de oude naam van Hilversum, waarschijnlijk zo genoemd naar Hilfert, een grote boer uit vroegere tijden, en -heem, wat huis/eigen grond betekent. Als das werd de Schotse MacClean ruit gekozen.

Een jaar of twee na de oprichting maakte de troep, die toen op de Gijsbrecht bijeenkwam, een moeilijke tijd mee en bestaat gedurende korte tijd uit slechts 1 à 2 patrouilles. Ondertussen was er ook een nieuwe hopman gekomen die de troep weer wat opbouwde en bovendien districtscommissaris voor het NPV voor Hilversum en omgeving werd.

Voor de oorlog huisde de groep, met de WaWoWe-stam (water, woud en wegstam) zoals de Hilfertheem-groepsstam heette, in een gebouw aan de Torenlaan 4.

De WaWoWe-Stam

Na de oorlog (najaar 1945), met de grote toeloop van padvinders, splitste de groep eerst de Generaal Winkelman- en later (9 maart 1946) met de Naerdinclantgroep af. Die laatste bestond uit de junior-padvinders met een horde terwijl de senioren met een andere horde samen de Hilfertheem vormde. In 1946 werd er een gezamenlijk zomerkamp gehouden door de 3 groepen. De oude Hilfertheem ging helaas omstreeks 1955 ter ziele.

Bij de fusie van de Gooische Treckers en de Naerdinclant in 1970 werd de naam en das van de reeds lang ter ziele gegane Hilfertheem weer opnieuw in gebruik genomen en ‘verrees’ daarmee de groep.

Voor een groot deel uit: ‘Zwervend langs het spoor’ van Vincent Meys – 1979