Naerdinclant

De Naerdinclant werd opgericht als afsplitsing van de oude Hilfertheem op 9 maart 1946. Tegelijk met deze (junioren)troep werd ook de horde wegens een teveel aan leden gesplitst. De groep is zo genoemd in navolging van de Hilfertheem (wat de oude naam voor Hilversum is), want Naerdinclant is de oude naam voor het Gooi: het land van Naarden (toen de belangrijkste stad in de regio).

Na in het begin tijdelijk de Schotse MacClean Hilfertheem-das gedragen te hebben, mede omdat er een textielschaarste was, kregen ze van een Canadese groep, die hen geadopteerd had, bruine dassen met een groene rand. Deze werden enige tijd gedragen (tot ongeveer 1950) maar bleken niet zo handig omdat deze ook door de Ten Boom-groep gedragen werd, daarom werd evenals de Hilfertheem een ruit gekozen: de blauwe MacDonald. (De huidige Hilfertheem is in 2004 overgestapt op de das die ze vlak na de oorlog van de Canadezen kregen, dit omdat de Schotse MacClean-das inmiddels door het hele land gedragen wordt, en we hem daarom niet uniek genoeg meer vonden.)

De eerste tijd zat de troep op ‘het landje van Groote’, maar zwierf daarna van de ene plek naar de andere, wat een moeilijke tijd was. Op het landje van Groote, aan de rechterkant van de Beethovenlaan komende van uit Bussum nabij de driesprong, heeft ooit een villa gestaan die in de oorlog gebombardeerd is en waar alleen een afvalkuil van over was. Op de afvalkuil, die van steen was, maakten de leden een dak en dat was het clubhuis.

Na veel moeite kwam het zover dat de groep op 25-09-1948 de eerste steenlegging van het nieuwe troephuis in het Spanderswoud plaatsvond. De horde bouwde haar hordehol op het landje aan de Palestrinalaan nadat ze het, een clubhuis van groen/zwart NSF (Philips voetbal), zelf hadden afgebroken aan de Beresteinseweg. Na de splitsing van de (oude) Hilfertheem en de Naerdinclant kreeg de Hilfertheem toestemming om het landje van Groote in gebruik te nemen. De Hilfertheem verzorgde daar voor alle Hilversumse groepen de kampvuren.

In 1970 besloten de groepen Naerdinclant en de Gooische Treckers door een tekort aan leden en leiding aan beide zijden tot een fusie. Hierbij koos men de naam van de destijds wijlen (oude) Hilfertheem en daarmee ook zijn das en groepsnummer. Het onderkomen is echter in al die jaren onveranderd het Krämerhuis in het Spanderswoud gebleven. In 1985 brandde dit clubhuis helaas voor het grootste gedeelte af, waarna er in 1988 een begin werd gemaakt aan de bouw van een nieuw clubhuis op dezelfde plek, met de naam ‘De Spaander’. De groep draait daar nog steeds in.

Voor een groot deel uit: ‘Zwervend langs het spoort’ van Vincent Meys – 1979.