Het Uniform

De leden van Scouting Hilfertheem dragen bij de wekelijkse opkomsten een uniform, net als de rest van de Scouts over de hele wereld.
Het uniform zorgt voor gelijkheid en herkenbaarheid, dus straal echt ‘uniformiteit’ uit. Bijkomend voordeel is dat het uniform lekker zit en vies mag worden!
De Hilfertheem volgt de uniformrichtlijnen van Scouting Nederland. Het uniform bestaat uit een liefst blauwe broek, een blouse met daarop diverse insignes, een groepsdas en voor de Verkenners een baret.

De blouse.
De blouse is verschillend van kleur voor de verschillende speltakken:

  • De Bevers dragen een lichtrode blouse
  • De Welpen dragen een groene blouse
  • De Verkenners dragen een beige blouse
  • De Rowans dragen een donkerrode blouse

Op de blouse zitten een aantal insignes:

  • Op de linkerborstzak zit het installatieteken van Scouting Nederland. Hieraan kan je zien dat iemand geinstalleerd is.
  • Boven de linkerborstzak komt het Nederlandse en het Europese vlaggetje, zodat men in het buitenland kan zien waar je vandaan komt. Er is ook ruimte voor onderscheidingen, bijvoorbeeld een waarderingsteken van Scouting Nederland. Verder komen daar tijdelijke kampbadges, bijvoorbeeld de Jamboreebadge tijdens de Jamboree. Na zo’n kamp verschuift de badge naar de rechtermouw.
  • Op de rechterborstzak zit het speltakteken. Dit is voor elke speltak anders en je kunt er aan zien van welke speltak iemand is.
  • Ook boven de rechterborstzak is ruimte voor onderscheidingen en tijdelijke kampbadges.
  • Op de rechtermouw zit het naambandje van de groep. Hier kun je lezen bij welke groep iemand zit. Verder zit aan de rechterkant het subgroep teken. Hieronder is nog ruimte voor herinneringsbadges van kampen en weekenden, waar je aan meegedaan hebt. De JOTA-badge hoort hier ook thuis.
  • Op de linkermouw komen de vaardigheidsinsignes, die je verdiend hebt met speciale opdrachten of projecten (bijv. EHBO, kok, trapper, zwemmen, etc.). Evt. kunnen hier ook JOT-naambandjes en/of andere insignes geplaatst worden.

De groepsdas.
De groepsdas is voor elke groep verschillend. De groepsdas van de Hilfertheem is een bruine met een groene rand. De Hilfertheem-groepsdas is alleen verkrijgbaar bij de ScoutShop bij Scoutcentrum Buitenzorg.

De baret.
De Verkenners van de Hilfertheem dragen een baret, die verplicht wordt gedragen tijdens het openen en sluiten van de opkomsten en tijdens officiële en plechtige gebeurtenissen.

Waar koop ik mijn uniform?
Alle onderdelen van het uniform kun je aanschaffen bij de ScoutShop. Dat kan via internet, maar ook bij ScoutShop in Baarn, Amsterdamssestraatweg 51 in Baarn. De Scoutshop in Baarn is open op woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 en op zaterdag van 13.00 tot 16.00.